מה יש לעשות בחיפה?
מה יש לעשות בחיפה?
אני בטוח שיצא לכם לשמוע לא פעם ולא פעמיים את המשפט: "איך אני מת על חיפה" , "אין על חיפה" וכנראה ששמעתם את זה מתושב חיפאי.
אין מה לעשות, זה באמת קשה לא לאהוב את חיפה. עיר מגוונת, דו- קיומית, משלבת בתוכה הר וים, קולינריה במיטבה ומקומות תרבותיים. אז בואו נעשה קצת סדר לטובת מי שלא מכיר, מה באמת יש לעשות בחיפה?
העיר התחתית- מדובר ברובע הישן וההיסטורי של חיפה, יש שיגידו שמכאן הכל התחיל. רחובות של סוחרים, דייגים ורוכלים שבאו להציע את מרכולתם לכל המעוניין. העיר התחתית נמצאת למרגלות הכרמל ומהווה עורק תחבורה מרכזי שניתן למצוא בו מסילות ברזל, תחנות רכבת, נמל נוסעים וסחורות וכביש ראשי שמחבר בין צפון הארץ למרכזה. בעיר התחתית שוכנת קרית הממשלה המחוזית המהווה מרכז תעסוקה מרכזי מאוד לרבים מתושבי העיר. בשנים האחרונות העיר התחתית הפכה לפנינה של חיי לילה ותרבות וכל הזמן נפתחים בה עוד ועוד ברים, מסעדות ומועדונים.
שוק הפשפשים- שוק קטן ואינטימי,השמור ל"חיפאים האמיתיים" אך מושך אליו את חובבי הפנינות או המציאות, איך שלא תקראו לזה. בשוק הפשפשים החיפאי שפעיל בעיקר בשבת וראשון יש הרבה אווירה. השוק נמצא ברחוב קיבוץ גלויות וברחובות\סמטאות הצמודים אליו (ולמי שמבין עניין, מעל חומוס אבו מרון האגדי, והנה סידרתי לכם יופי של טיול בשבת). טיפ קטן-תזכרו שכדאי להביא איתכם מזומן.
ואדי ניסנס- שכונה בעלת רוב מוסלמי בחלק התחתון של חיפה. השכונה הותיקה הוקמה במאה ה-19 כשכונת פועלים ושמרה על אופיה וצביונה עד היום. בעבר היו גרות בשכונות משפחות יהודיות ומוסלמיות בדו קיום מופתי ואפילו סיפור האהבה "חצוצרה בואדי" נכתב על השכונה הזו. כיום כמעט ולא גרים יהודים בשכונה אך כולם מתקבלים בה בברכה. ברחובות המרכזיים תוכלו למצוא את השוק ובנוסף את קתדרלת אליהו הנביא היוונית-קתולית,כנסיית יוחנן הקדוש האנגליקנית ואת בית הגפן-מרכזי יהודי-ערבי לתרבות שעליו אכתוב בהמשך. בואדי ניסנס תוכלו למצאו הרבה מסעדות פועלים עממיות ודוכני פלאפל מפורסמים. בגבול השכונה עומד מוזיאון חיפה לאמנות, השוכן בבניין אבן עתיד ומשומר.
בית הגפן- מרכז יהודי-ערבי לאמנות ותרבות, חברה, ספורט ונוער. המוזיאון מעודד יצירה וחיבור בין תרבויות באמצעות אמנות מסוגים שונים. המבנה הראשי של בית הגפן הוא בית אבן דו קומתי שנבנה במאה ה19 ובו חלונות מקושתים. בעבר המבנה שימש כמלון המוצלח "הרצליה" ובשנת 1963 קיבל את תצורתו הנוכחית- מרכז שמטרתו לקדם סובלנות ודו קיום יהודי-ערבי, ובו מתקיימות כיום סדנאות, תערוכות,ימי עיון וכנסים שונים. בית הגפן נמצא על יד מוזיאון חיפה לאומנות.
טיילת בת גלים- שכונה שנמצאת בשפיץ של חיפה וכיום מהווה פנינה תיירותית של ממש. למרות אופיה הצנוע, תוכלו למצוא בבת גלים מסעדות, בתי קפה ומלונות חדשים שנפתחו בשנים האחרונות. בבת גלים טיילת יפה ולאורכה שורה של מבנים היסטוריים שחלקם משנות ה20 של המאה ה20 ומיועדים לשימור. בבת גלים גם תוכלו למצוא את הרכבל שייקח אתכם אל הסטלה מאריס, עוד פנינה חיפאית שאכתוב עליה בהמשך.
המושבה הגרמנית- המושבה, שהוקמה על ידי הטמפלרים, הינה אזור תיירותי ופופולרי בחיפה. הטמפלרים היו חברי תנועה דתית פרוטסטנטית שהוקמה בגרמניה באמצע במאה ה-19. לטמפלרים הייתה זיקה חזקה לישראל והם רצו ליישב ולפתח אותה ועשו זאת במספר מושבות ברחבי הארץ. המושבה בחיפה הוקמה ב1868 והיא שמורה עד היום. היא ממוקמת ברחוב שדרות בן גוריון, למרגלות הגנים הבהאיים ואורכת ממש עד קו החוף, שכיום הוא נמל חיפה.
הגנים הבהאיים- אחד המקומות המפורסמים ביותר בחיפה. בני הדת הבהאית, בנו את הגנים על גבי הכרמל, שמקודש לדת זו. הגנים פרוסים לאורך 19 טרסות מטופחות ומרהיבות, ממרגלות הכרמל ועד לפסגתו. הציר המרכזי של הגנים פונה לכיוון עכו, שהיא העיר המקודשת ביותר עבור הדת הבהאית. בלב הגנים המעוצבים ממוקמת כיפת הזהב האיקונית והמרהיבה. ניתן לערוך סיורים עצמיים בגנים אך בהחלט מומלץ להרשם לסיורים המודרכים שנערכים ללא תשלום על מנת לחוות את הגנים בשלמותם. שימו לב שיש להגיע בלבוש צנוע ולשמור על נקיון המקום ועל השקט.
מרכז הכרמל- אזור מרכזי והומה מאוד בחיפה. השכונות בו החלו להבנות במאה ה-19 והנן חדשות יותר מהשכונות בעיר התחתית. הסיבות שהוא אוכלס בשלב מאוחר יותר הינן הריחוק הטבעי מהנמל ומהעיר העתיקה של חיפה, שהייתה מוקפת חומה בעבר. בנוסף לאלו, הדרכים במעלה ההר היו פחות טובות והיה יותר קשה להתנייד באזור זה. הגרמנים הטמפלרים התיישבו על הכרמל בסוף המאה ה-19 והאיצו מאוד את התפתחותו. מרכז הכרמל מורכב ממספר שכונות ומוקדים חשובים עליהם אפרט בהמשך.
טיילת לואי– הוקמה בשנת 1992 לאורך רחוב יפה נוף (אחד משלושת הרחובות היקרים ביותר בארץ) ואורכה כ-400 מטרים והיא נחשבת לאחת הטיילות היפות בישראל. ניתן להשקיף ממנה על כל מפרץ חיפה, ובימים של ראות טובה רואים אפילו את החרמון. בטיילת נמצא גם גן יפה, פסל אובליסק הקיסר שהוקם לכבוד ביקורו של הקיסר הגרמני וילהלם שביקר בחיפה ב1898.
ציר מוריה- ציר מרכזי ושוקק חיים הנמשך ממרכז חורב ועד מרכז הכרמל. לאורכו מסעדות ובתי קפה רבים וגם בתי עסק קטנים יותר. ניתן למצוא על הציר גם כמה ברים והוא תמיד עמוס בתנועה לאורך כל ימות השבוע.
הסינמטק- אחד ממרכזי האמנות הוותיקים של העיר. הוא הוקם בשנת 1975 ושוכן במתחם האודיטוריום במרכז הכרמל. במקום מתקיימים אירועי קולנוע פופולריים וגם פסטיבל הסרטים החיפאי המוכר, פעם בשנה למשך שבוע.
הדר הכרמל– או בקיצור, הדר. שכונה מאוכלסת מאוד השוכנת בין העיר התחתית לכרמל. הבתים הראשונים נבנו בה בתחילת המאה ה-20 ועם השנים היא התרחבה והפכה למרכז אורבני, מסחרי, תרבותי ומשפטי עיקרי בעיר ושכנו בה מוסדות עירוניים רבים כמו למשל עיריית חיפה, לשכת הגיוס, בתי ספר מובילים, תיאטרון ועוד. בשנות ה-80 , השכונה החלה לרדת מגדולתה וכיום עיריית חיפה מנסה להחזיר עטרה ליושנה. בשנים האחרונות אכן רואים פיתוח שקורה בשכונה זו ועליו אפרט בסעיפים הבאים.
שוק תלפיות, הדר– זהו השוק הותיק ביותר בחיפה, השוכן ברחוב החלוץ בבניין היסטורי ומרשים. המבנה הוקם בסוף שנות ה-30 של המאה ה-20 ונחנך ב1940. כיום המבנה הוכר על ידי המועצה לשימור אתרים, כמבנה לשימור. כיום ניתן למצוא בשוק תוצרת חקלאית עשירה, החל מירקות, קטניות ותבלינים וכלה בבגדים, שוק יד שניה ועוד. מעבר לדוכנים הקבועים ניתן למצוא באזור השוק מסעדות עממיות למד מסעדות גורמה שנפתחו בשנים האחרונות, בר, מבשלת בירה ועוד הפתעות קולינריות. בקיץ, עיריית חיפה עורכת הופעות אומנים ססגוניות.
רחוב מסדה- הרחוב הכי תל אביבי בחיפה. נמצא בחלק העליון של שוכנת הדר ובו תוכלו למצוא בתי קפה, ברים ומסעדות וגם כמה פנינים ארכיטקטוניות. הרחוב, מפאת מחיר הדירות הזול מאכלס הרבה סטודנטים שבשנים האחרונות גרמו לפיתוחו. בנוסף ברחוב זה ישנה תחנה של הרכבת הקלה.
מה שבטוח, שלא חסר מה לעשות בחיפה. אני מקווה שעד עכשיו עשיתי לכם חשק להכיר את העיר. ואני מזמין אתכם להצטרף לאחד הטיולים הקרובים שלי. עוד מידע אפשר למצוא בעמוד שלי "טיולים קרובים" או בעמוד סיורים בחיפה.
היי, שמח שהגעתם אלי, אני עדן. מדריך טיולים והבעלים של חברת עדן טיולים. אנחנו מאמינים שכל טיול הוא חוויה ונשמח לצאת יחד איתכם לטיול חוויתי ובלתי נשכח בנופי ארצנו.