26 אמני גרפיטי יצרו בסימטה אחת בעיר התחתית בחיפה, מוזיאון רחוב של ציורי קיר אשר מספרים את הסיפור הישראלי של מסע בזמן מהימים שלפני 7 באוקטובר, דרך מאורעות יום הטבח והמלחמה.
המיזם עוסק בהנצחת האירועים, בגיבורים, ובתקווה וכולל מסרים הסברתיים לעולם.
הבחירה בפסאז' שבין רחוב הנמל לרחוב קדושי בגדד לא הייתה מקרית, כי אזור זה בזמן שגרה הוא מוקד תיירותי – מצד אחד הקרבה לשער פלמר ולמקומות הבילוי בו, ומהצד השני הקרבה לשער הנמל שבו עוברים מאות אלפי תיירים בתקופת ההפלגות.
מעיין בכר, עורכת דין ובעלת גלריה ברחוב הנמל, יזמה את "קירות מדברים" – מיזם שבמסגרתו כל אמן קיבל נושא משלו בתוך ציר הזמן, כשהמטרות הן בעצם לעשות הסברה לעולם, להנציח את מה שקרה לנו ולקרוא לעולם להתייצב לצד ישראל .
לכל עבודה הוקצה שטח קיר של 3X3 מ"ר וכאלה שבשטחם היו קבועים חלונות או דלתות-הם השתלבו בתוך הציור. האמנים השתמשו בצבעי יסוד בגווני אדום, צהוב, כחול וירוק בשילוב עם שחור ולבן.
מטרת העל הייתה לוודא שהביטוי האמנותי יהיה נקי ושיעסוק רק בסיפור ובהשלכותיו הרגשיות ויהיה חף מכל ממד פוליטי שהוא.
תחילה ממבט ראשון נחשפת צבעוניותם העזה של הציורים, אך רגע אחרי מגלים את הפער העצום בינה לבין התכנים הכואבים שמבוטאים דרכה. כך לדוגמה, הקשר המטלטל לטבח הנורא תורגם על ידי האמן קונסטנטין לורי לארגז של טנדר טויוטה לבן, כמו אלה ששימשו את המחבלים המרצחים, מלא באבטיחים. טנדרים מסוג זה משמשים פעמים רבות להובלת תוצרת חקלאית, אך בעבודה של קונסטנטין משולב ממד כואב: בתוך ערמת האבטיחים נגלים שניים חצויים, כשהחיתוך והצבע האדום העז שנחשף איתו מהדהדים את כאבי השבר, הפגיעות והפציעות של השבת השחורה.
איך מגיעים?
כותבים בוויז "קירות דברים ", הנמל 34 חיפה.
אם כבר הגעתם לכאן, הייתי ממליץ להיעזר בנו לסיור גרפיטי בחיפה עם מדריכ/ה מקומי/ת שיקח אתכם לחוויה בלתי נשכחת בעקבות אומנות הקירות והגרפיטי של העיר התחתית.
מקווים שהעמוד נתן לכם ערך!
מטיילים עם עדן | מפיקים חוויות